Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson






500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Maj 1982

Skandal av Svemo:s grensektion att peta Bengt Jansson ur VM-kval

 

Årets skandal inom svensk speedway har redan ägt rum innan säsongen startat. Bengt Jansson, med bl.a. individuellt VM-silver och brons har petats ur VM-kvalen p.g.a. att han är för gammal. Han är 39 år!

Svemos grensektion som består av Rolf Randborg ordf., Yngve Nilsson, Kurt Westlund och Arne Bielkestig står för uttagningen av de 32 svenska VM-förarna. De tycker att Benga Jansson gjort sitt i VM-sammanhang. Han skall inte köra VM trots att man inte kan stödja sig på något som säger att det finns en övre åldersgräns för deltagande i VM.

De som tas ut för VM-kval skall helt enkelt vara kvalificerade för uppgiften, och det är Bengt Jansson.

Benga har kört speedway oavbrutet i 22 år och i närmare 20 år tillhört den absolut eliten. Han kan visa upp en meritlista som få i Sverige med bl.a. VM och SM-medaljer, flest landskamper osv.

Mot bakgrunden av detta har han blivit hänsynslöst behandlad i årets VM-uttagning.

 - Jag är oerhört bitter, säger Bengt till Speedway Sport. Efter alla dessa år är man plötsligt ingenting värd. Klart att åldern tar ut sin rätt, man jag satsar på speedway till hundra procent fortfarande. Jag menar att jag håller samma klass som de flesta i VM-kvalen.

 - Jag blev inte ens tillfrågad om jag var villig att ställa min plats till förfogande för någon yngre förmåga med framtiden för sig. Personligen anser jag dock att det gått lite för långt i "ungdomstänkandet" inom grensektionen.

 - Det är klart att man skall satsa på ungdomen - men i ett VM-kval? Knappast. Dom måste visa sin klass i andra sammanhang först, sedan kan det vara dags för större uppgifter, avslutar Bengt.

Anders Michanek är också 39 år men uttogs givetvis till VM-kvalen... Anders kanske ställs åt sidan till SM i stället, vem vet?

 

Källa: Speedway Sport