Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson






500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Fredagen den 23 november 2001

Full satsning från Robert

Ska komma tillbaka efter en misslyckad speedwayssäong

 

Insatsen den senaste säsongen var en av de sämre för Västervik Speedways Robert Johansson. Nu ger inte Robert upp så lätt, utan uppladdningen inför nästa säsong har redan börjat. Målsättningen är att ta en av de två reservplatserna som de svenska förarna kommer att slåss om.

 - Förberedelserna är i gång för fullt. Jag går igenom att material samtidigt som det kommer bli en del nytt, säger Robert Johansson.

Det är fem månader kvar till elitseriepremiären, men redan har de svenska förarna startat försäsongsträningen. Kondition och styrka står på programmet.

 - I dagens speedway på elitnivå måste man vara bra tränad. Visst är rutinen viktig, men det krävs bra kondition, menar Robert.

Det är under de senaste åren som träningen blivit mycket tuffare. För ett par år sedan förekom nästan ingen försäsongsträning alls, men det har blivit oerhört tuffare de senaste åren med tanke på de utländska förarnas intåg i svensk speedway.

Den senaste säsongen blev inte vad Robert hade hoppats på. Det blev bara två matcher i elitserien. En klar besvikelse. Ibland kändes det som han inte tävlade på samma villkor som en del andra förare.

 - Trots att jag gjorde bra träningar och bra matcher med B-laget och Lejonen fick jag inte chansen. Då tappade jag lite av gnistan.

 - Nu är målet att ta en av de två reservplatserna, men det kommer bli tufft, konstaterar Robert. Chanserna har dock ökat sedan Nicki Pedersen försvunnit. Ett bevis på att Robert menar allvar ed sin satsning är att han kommer att anlita sin bror Patrik som mekaniker. han blir en värdefull hjälp i förberedelserna till matcherna och i efterarbetet.

När det inte blev så många elitseriematcher blev det desto flera i allsvenskan för farmarlaget Lejonen. En mycket bra lösning enligt Robert.

 - Alsvenskan är ingen dålig serie som många kanske tror. Till nästa säsong blir det ännu hårdare. Det kunde ha blivit ytterligare en proffsutflytt för Robert då han har fått förfrågningar från England. Robert tackade dock nej bland annat på grund av familjeskäl samt om han hade blivit proffs hade han fått köra för Lejonen. Regeln säger att inga svenska proffs får köra i farmmarlag.

Grensektionen i Svemo har på förslag att sänka snittribban för utländska förare i Sverige. Anledningen är att flera förare inte kommer upp i kravet minst sju i snitt i Sverige eller minst åtta i snitt i sin hemmaliga. Kommer inte förarna upp i snittet kan Svemo ge avslag när Migrationsverket vill ha en rekommendation om förarna ska få arbetstillstånd eller inte.

 - Vi har flera förare som inte kommer upp till snittribban och det är likadant hos flera andra klubbar, säger Morgan Andersson i Västervik Speedway.

 - Det måste till en regeländring, för det snitt vi har i dag är inte riktigt, fortsätter Morgan.

 

Senaste säsongen blev inte vad Robert Johansson hade hoppats på, men till nästa säsong är det full satsning och målet är att ta en av de två reservplatserna i Västervik Speedway. Foto: Anders Liljegren

 

Källa: Västerviks Tidningen