Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson






500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Torsdagen den 19 april 2014

Ljusa tider väntar på Stena Arena

 

Under gårdagen var två höjdare från BSI på Stena Arena för att kolla läget. Där fick de bland annat se den nya belysningen som är på väg upp runt hela banan.

BSI är arrangören bakom både VM-serien och lag-VM. Från dem var Torben Olsen och Nicola Sands på plats i Västervik i onsdagens solsken. De sken också upp när de börjar tänka på årets upplaga av lag-VM i allmänhet, och semifinalen på Stena Arena i synnerhet.

– Vi jobbar alltid för att anordna VM-deltävlingar och lag-VM på nya banor, så det känns väldigt bra att ha en tävling i Västervik. Anläggningen matchar våra krav för en semifinal och staden Västervik är känd för att ha många besökare på sommaren, säger Torben Olsen som hoppas på 5-6 000 åskådare 29 juli.

– Jag är nöjd om det kommer 4 000 åskådare, säger Rune Nilsson, vice ordförande i Västervik Speedway, som väljer att hålla en lägre profil.

I Västervik kommer Sverige, Danmark, Lettland och Tjeckien att göra upp om en direktplats till finalen, medan tvåan och trean får köra Race Off. För fyran tar VM-äventyret slut.

– Det blir ett intressant lokalderby mellan Sverige och Danmark. Sedan får vi inte glömma bort Lettland som är en nation på väg framåt, de överraskade många med sin körning i fjol, säger Torben Olsen.

Att driva lag-VM är en stor apparat, även om det inte kräver lika mycket som VM-serien. I Västervik kommer cirka 20-25 personer från BSI – allt som allt – att jobba med tävlingen, tv-sändningen, dekorera arenan och allt övrigt som behövs för att det ska gå att genomföra. Totalt sett kommer tävlingen att sändas i 140 länder.

Bra belysning runt ovalen är ett krav – det kommer Västervik Speedway att ha lagom till hemmapremiären i årets Elitserie. Kostnaden beräknas landa på drygt 2 328 000 kronor.

Tjustfastigheter äger banan och står för investeringen. För Västervik Speedways del innebär detta ingen ökning kostnadsmässigt. Det är Västerviks Kommun – som i ett indirekt stöd till speedwayklubben – står för hyran och höjningen av den som kommer att bli 257 000 kronor per år.

– Vi har fått in en del klagomål på ljuset här under några år, så det är på tiden att vi fixar till det, säger Rune Nilsson.

– Den gamla belysningen var från tidigt 90-tal, så det är en viktig säkerhetsfråga att rusta upp på den fronten, säger Anders Östlund, kultur- och fritidschef i Västerviks kommun som blivit tilldelad extra pengar att skjuta in i det här projektet.

 

Lag-VM 2014

Semifinal 1: 26 juli, Kings Lynn, Storbritannien.

Semifinal 2: 29 juli, Västervik, Sverige.

Race Off: 31 juli, Bydgoszcz, Polen.

Final: 2 augusti, Bydgoszcz, Polen.

 

Källa: Västerviks Tidningen